FESTIVAL 100% LOKAAL


Nu handelen voor morgen ! 
Op het grondgebied van Hastière

Van 1 tot 15 November 2023

3Wanneer een heel dorp zich mobiliseert om het bewustzijn te vergroten en om te sensibiliseren voor een duurzame ontwikkeling... is het enige dat nodig is, een gebaar of een lokaal festival. Zoals in Hastière, tijdens de eerste helft van november 2023. Elke stap telt om een ​​verandering, hoe klein ook, in gang te brengen en het verlangen naar een betere wereld te doen groeien.

EEN PARKOER VOL ONTMOETINGEN

Het "Festival 100% lokaal – Nu handelen voor morgen", ontworpen als een kunstenaarsparkoers, zet mensen en bestaande initiatieven in de kijker die, ter plaatse, in Hastière, de wereld van morgen voorbereiden door antwoorden te bieden op de uitdagingen die ons allemaal te wachten staan. Meer dan 30 acteurs, voor de gelegenheid "passeurs" genoemd, zullen hun passie, hun kennis of hun knowhow delen met het publiek.

THEMA’S

De thema's die aanbod zullen komen, variëren van voeding tot textielindustrie, van waterbeheer tot energiebesparing, van biodiversiteit tot recycling en nog veel meer...

De werkvormen die deze thema's zullen aannemen zijn divers: creatieve of culinaire workshops, rondleidingen op plaatsen die meestal niet toegankelijk zijn voor het publiek, participatieve werven, debatten, conferenties, films, modeshow (tweedehands), repair café, enz.

DOELSTELLINGEN VAN DEZE 15 DAGEN 

40 activiteiten voor jong en oud verspreid over 15 dagen... Genoeg om de nieuwsgierigheid te prikkelen, toekomstgerichte ontmoetingen aan te moedigen, synergieën te stimuleren, bewustwording te vergroten en een nieuwe blik op onze gemeente te werpen!

HASTIERE, GROENE EN DUURZAME GEMEENTE 

Hastière dankt haar aantrekkingskracht juist aan haar prachtige ongerepte natuur. Het groene dorp wil een voorbeeld worden voor duurzaam toerisme. Het initiatief "Festival 100% Lokaal - Nu handelen voor morgen !" draagt hierbij toe. 


people raising hands with bokeh lights


De activiteiten  

Meer dan 50 gelegenheden tijdens onze 14-daagse!


Bekijk het programma en reserveer uw plaatsen. De meeste activiteiten zijn gratis. Wacht niet te lang, sommige activiteiten hebben een beperkt aantal deelnemers mogelijk.


De overdragers

Bijna 30 lokale actoren.


Organisaties of zelfstandigen die in verschillende sectoren actief zijn, buigen zich tijdens het festival in alle bochten om u te helpen hun rijkdom, hun knowhow en hun ideeën te (her)ontdekken.


man in blue dress shirt holding white short coated dog during daytime
white ceramic teapot on white wooden box


De locaties

Verspreid over het hele grondgebied van Hastière.


Privé ruimtes (voor de gelegenheid te bezoeken), openbare plaatsen, binnen of buiten, waar u ook komt, wordt U altijd welkom geheten! 


Een openingsshow!

Een toneelstuk gaat onze overgangenfestival openen.

interactive tentoonstellingen 

Leuk en leerzaam voor iedereen vanaf 6 jaar.


Te ontwikkelen projecten

Iedereen is welkom en kan deelnemen!

Documentaire films

Onze leefmilieu verder te ontdekken.

assorted condiment lot

Vegetarisch menu in de restaurants 

Twee restaurants nemen deel aan het Festival en bieden u een uitzonderlijk menu om nieuwe smaken te ontdekken..

Ik reserveer

De "Groupe Citoyen Transition" van Hastière maakt deel uit van het Netwerk Réseau Transition.be (tegenhanger van https://www.transitie.be)


De transitie is een beweging van burgers die samenkomen om onze wereld opnieuw te verbeelden en op te bouwen. De Transition-beweging werd in 2006 gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk, in het stadje Totnes, onder impuls van een permacultuuropleider: Rob Hopkins.

De beweging wil burgers ondersteunen bij het aanpakken van de grote uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd, te beginnen op lokaal niveau. Het doel is oplossingen toe te passen die gebaseerd zijn op een positieve toekomstvisie en die gericht zijn op:

- individueel en collectief ons energieverbruik van fossiele brandstoffen en onze CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen
- versterking van de veerkracht van onze gebieden, hun vermogen om toekomstige schokken op te vangen, door verplaatsing van de economie (voedsel, hernieuwbare energie, enz.)
- de banden, solidariteit en de samenwerking tussen alle actoren in het gebied te versterken
- de vaardigheden te verwerven die nodig zullen zijn om onze autonomie te versterken

In de praktijk eigenen deze burgers zich de economie opnieuw toe, stimuleren ze ondernemerschap, herdefiniëren ze werk, ontwikkelen ze nieuwe vaardigheden en weven ze netwerken van banden en ondersteuning.

Door samen te komen kunnen burgers nieuwe innovatieve oplossingen voorstellen, deze delen en collectief verbeteren.

Vandaag zijn er meer dan 4000 Overgangsinitiatieven in meer dan 51 landen, waaronder België. We horen wel eens de uitdrukking "Steden in transitie", maar tegenwoordig spreken we liever van transitie-initiatieven omdat die ook in wijken of op het platteland ontstaan. Samen vormen deze initiatieven een wereldwijd netwerk.